Kattovuodon ennalta ehkäisy kannattaa


Mistä tietää, että katto vuotaa?

Arviolta vain yksi sadasta vuotavasta katosta näkyy kosteutena talon sisällä, sillä välissä on yleensä 40 cm eristettä ja höyrysulkumuovi. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki loput vuodot pysyvät asukkailta näkymättömissä. Seuraukset voivat olla tuhoisat, mikäli ongelmaa ei huomata ajoissa.

Käytännössä ainoa keino tunnistaa kattovuoto, on tarkastuttaa katto säännöllisesti (vähintään kerran vuodessa) ammattilaisella. Kattotarkastuksessa käydään läpi katteen yläpuolinen osuus, vesikaton kunto, läpiviennit, harjat ja liittymäkohdat. Samalla tarkastetaan pinnoite, katteen kiinnitys ja yläpohja esimerkiksi eristeiden ja tuuletuksen osalta. Säännöllisillä tarkastuksilla ongelmiin voidaan puuttua ajoissa, jopa ennen niiden syntymistä.

 

Artikkeli jatkuu yhteydenottolomakkeen jälkeen

Yhteydenotto

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Miksi ennaltaehkäisy on tärkeää?

Ennakointi on kattovuodon ehkäisyn kannalta tärkein toimenpide. Mitä aikaisemmassa vaiheessa orastaviin ongelmiin puututaan, sen pienemmällä remontilla selvitään. Esimerkiksi tiilikatolla yksikin rikkonainen tiili voi aiheuttaa vuodon. Yhden tiilen vaihtaminen voi siis säästää suurelta ja kalliilta remontilta.

Vanhan katon tekninen käyttöikä on keskimäärin 20-30 vuotta, mikäli sitä huolletaan oikein ja säännöllisesti. Tällä hetkellä siis ennen 2000-lukua rakennetut katot ovat tulossa teknisen käyttöikänsä päähän. Jos katon kunto mietityttää, kevät on otollinen aika tarkastaa katon kunto.

Mikä kattovuodon aiheuttaa?

Naulakiinnitteisissä katoissa ongelmia voi aiheutua, jos naulat ovat kohonneet irti katon pinnasta ja vesi pääsee valumaan naulan rei´istä sisään. Myös läpivientien kohdalla voi esiintyä ongelmia, mikäli lumi on taittanut tuuletusputken ja vesi pääsee valumaan liitoskohdasta rakenteisiin tai yläpohjaan. Yksi melko yleinen ongelman aiheuttaja on harjalista: jos harjatiivisteet ovat päässeet irtoamaan, lumi ja vesi pääsevät listan alta yläpohjaan.

Kuinka vuotanut katto voidaan korjata?

Ensimmäinen asia on katon uusiminen ja mahdollisesti yläpohjan eristeiden vaihtaminen. Lisäksi rakenteet täytyy kuivattaa ja ehkäistä mikrobivaurioiden synty. Pahimmassa tapauksessa myös sisäkatto saatetaan joutua uusimaan.

Meillä kattovuodot ovat aina prioriteettilistan kärjessä, joten pääsemme salamana paikalle. Laitamme katolle ensin väliaikaisen paikan lisävahinkojen välttämiseksi. Pääsemme korjaamaan katon yleensä viikon sisällä.