60-luvulla rakennettu lato saa pian uuden elämän


Tällä viikolla on muutamakin loppilainen saattanut hieraista silmiään Karjalaseuran vanhan ladon kohdalla. Siellä on nimittäin ollut täysi tohina päällä, kun Järki-Saneerauksen asennusporukat ovat pykänneet uutta kattoa kauan sitten parasta ennen -päiväyksen ohittaneen tilalle.

Mistä ihmeestä on kyse, maksaako tuo kattoremontti vaivaa, saattavat jotkut kysyä. Niin kysyimme mekin.

Pohdimme pitkään, että otammeko urakkaa työn alle, koska kohde vaatii erityisiä panostuksia työturvallisuuteen. Laho katto voi pettää alta, emmekä halua ottaa mitään riskejä.
Mutta kun Karjalaseuran puheenjohtaja Harri Hatakka kertoi, miksi vanha lato halutaan kunnostaa, päätimme tarttua haasteeseen.

Lato kuuluu asuintilaan, joka 1940-luvulla annettiin siirtokarjalais-avioparille, Rauha ja Väinö Iivoselle.
Tontilla on myös navetta – joka ilmeisesti on korjauskelvottomassa kunnossa – sekä Iivosten kotitalo. Lato rakennettiin 1960-luvun alussa.

Lapseton pariskunta oli testamentannut kaiken omaisuutensa Lopen Karjalaseuralle ja lisännyt testamenttiin määräyksen, että lato ja talo on kunnostettava.

Tilan isäntä, Väinö kuoli jo yli 20 vuotta sitten ja Rauhakin viitisen vuotta sitten. Nyt oli aika laittaa testamentti täytäntöön.

– Ensin laitamme katon kuntoon ja sitten kunnostetaan seinät. Myös asuintalo remontoidaan, kunhan ensin on saatu tämä urakka tehtyä, Hatakka kertoo.

Kun rakennukset on kunnostettu, ne saavat aloittaa uuden elämän: lato vanhojen maatalouskoneiden museona ja Iivosten vanha asuintalo saa jatkossa toimia Karjalaseuran kokoustilana.

Kiitos Iivosten, pieni pala historiaa pysyy vielä tulevienkin sukupolvien ilona.

(Kuvat valmiista katosta lisätty 25.3.)

Kiinnostuitko kattoremontista? Järki-Saneeraukselta ammattitaidolla kattoremontti Uusimaa, Helsinki, Espoo ja Vantaa -alueilla, sekä muualla Etelä-Suomessa ja Kanta-Hämeessä.