Järki-Saneeraus lahjoitti katon kovia kokeneelle perheelle Riihimäelle


Kotisairaanhoitaja Veera Nurmo-Jousmäki oli asiakaskäynnillä opiskelijan kanssa, kun puhelin alkoi soida. Tuntematon numero soitti niin pitkään, että Veeraa alkoi huolestuttaa: ettei vaan koulussa ole sattunut mitään? Miestä he eivät tavoittaisi, sillä hän oli parhaillaan sairaalassa lymfoomahoidoissa.

Veera päätti soittaa takaisin. Puhelimeen vastasi Järki-Saneeraus Oy:n Eveliina Kiviranta, joka kertoi, että Veeran pikkusisko oli ilmoittanut perheen Facebookissa joululahjakisaan, ja nyt he olivat voittaneet joululahjaksi kattoremontin.

– Itkuhan siinä tuli, Veera tunnustaa.

Veera kertoi uutiset vieressä ihmetteleville opiskelijalle ja asiakkaalle, ja lopulta kaikki itkivät ilosta.

Nurmo-Jousmäen perheellä on ollut raskas vuosi. Perheen 38-vuotias isä, Henkka, löysi kaulaltaan patin viime kesänä ja pian selvisi, että kyseessä oli erittäin aggressiivisesti etenevä lymfooma. Rankat hoidot aloitettiin heti, ja siitä lähtien hän on viettänyt joka toisen viikon sairaalassa solumyrkkyhoidoissa.

Nelihenkisen perheen talous koki romahduksen, sillä Henkka oli juuri vaihtanut työpaikkaa, joten hänellä oli oikeus sairasajan palkkaan vain kuukaudeksi.

Järki-Saneerauksen FB-raati painotti päätöksessään perheen vaikeaa tilannetta ja sitä, että kattoremontille on todellinen, akuutti tarve.

Jo perinteeksi muodostuneen joululahjan taustalla on halu auttaa. Järki-Saneerauksen toimitusjohtajan, Eerik Säkkisen mieltä oli jo pidempään painanut tieto siitä, että on niitä joilla ei ole varaa teettää remonttia, vaikka tarve olisi suuri.

Kaikkia ei voi auttaa, mutta ainakin joitain joskus, Eerik mietti ja niin Järki-Saneeraus alkoi lahjoittaa kattoremontin joka joulu jollekin sitä tarvitsevalle. Tänä vuonna lahja meni Riihimäelle Nurmo-Jousmäen perheelle.

Kattoremontti jo myöhässä

Perhe osti viisi vuotta sitten 50-luvun rintamamiestalon kodikseen, ja hyvin pian kävi ilmi, että katossa on ongelmia. Vanhaan ullakkotilaan on tehty aikanaan huone, jonka eritykset ovat huonot. Kondensiovesi on vuotanut sisään, kun sää on vaihtunut pakkaselta plus-asteille.

– Parisen vuotta sitten täällä kävi kattokartoittaja, joka sanoi, että läpivientikohdat näyttävät pahalta ja suositteli kattoremonttia tehtäväksi mahdollisimman nopeasti, Veera kertoo.

Perhe oli kuitenkin tehnyt juuri ison investoinnin ja vaihtanut öljylämmityksen vesi-ilmalämpöpumppuun. He päättivät, että katto korjataan vuoden päästä. Mutta vuoden päästä tulikin lymfooma, perheen tulot putosivat ja samaan aikaan tuli sairaalalaskut maksettavaksi.

­– Toisin kuin luullaan, Suomessa sairastuminen ei ole ihan riskitöntä, Veera toteaa.

– Vaikeuksia tulee, jos asut omistusasunnossa ja jos et ole vakuuttanut itseäsi sairauden varalle. Vuokralla asuva saa tukea, mutta omistusasunnossa asuvan pitäisi myydä kotinsa, jotta olisi ”riittävän köyhä” tukia saadakseen. Ja kuitenkin meidän nelihenkisen perheen asumiskulut ovat pienemmät omistusasunnossa, kuin jos asuisimme vuokralla.

Kattoremontti alkaa

Pari päivää sen jälkeen, kun perhe oli saanut tietää voittaneensa kattoremontin, Eerik Säkkinen ja Eveliina kävivät paikan päällä viemässä onnittelunsa ja kartoittamassa katon.
Kävi ilmi, että talon yläpohjassa oli kosteutta johtuen heikosta tuuletuksesta ja eristyksestä. Eristystä oli lisätty jälkeenpäin, mutta samalla se oli tukkinut ilma-aukkoja.

– Myös antennin läpivienti ja viemärin tuuletusputki olivat vuotaneet sisälle asti, Eerik kertoo.

Sovitaan, että vanhan katon tilalle laitetaan Järki-Saneerauksen Ryhti-lukkosaumakatto. Ruskea väriltään, kuten vanhakin katto on.

Seuraavana maanantaina pihaan kaartaa Järki-Saneeraus Oy:n asennusporukka ja työt alkavat. Viikon kuluttua kattoremontti on valmis ja jäljet siivottu (ks. ennen ja jälkeen -kuvat jutun perästä).

Joulua vietetään suvun kesken

Veera kertoo olevansa ikuisesti kiitollinen pikkusiskolleen, joka ilmoitti heidät kisaan.

– Hän on aina auttamassa, kun vain on mahdollista. Kun Henkka sairastui, sisko alkoi miettiä miten voisi muuttaa Riihimäelle. Ja hän on kuitenkin töissä Helsingissä! Veera nauraa.

– Isosiskokin auttaisi, mutta hänellä on kolme pientä lasta, joten se on käytännössä vaikeampaa.

Perhe sai uuden Järkikaton kotinsa päälle hyvissä ajoin ennen joulua, joten ainakin sen suhteen huoletonta. Myös Henkan lymfooma näyttää talttuneen ja ennusteet ovat hyvät. Vielä tämä joulu menee kuitenkin sairaalassa. Perhe viettää päivän isän kanssa, mutta illaksi he suuntaavat mummolaan Läyliäisiin.
– Meillä on siellä perinteinen sukujoulu, sinne tulevat myös siskot ja serkut perheineen, Veera kertoo.

Kiinnostuitko kattoremontista? Järki-Saneeraukselta ammattitaidolla kattoremontti Uusimaa, Helsinki, Espoo ja Vantaa -alueilla, sekä muualla Etelä-Suomessa ja Kanta-Hämeessä.