Risto Senttilän katto on valjastettu lämmitystöihin


Helleaalto on juuri väistynyt, ja pressut liehuvat Risto Senttilän Hyvinkäällä sijaitsevan omakotitalon katolla. Olemme tulleet tarkastamaan Järki-Saneerauksen tekemän kattoremontin jälkeä ja kuulemaan asiakkaan ajatuksia siitä.
Hetkinen? Pressut? Juuri remontoidulla katolla, jota tulimme kuvaamaan?

“Täällä ollaan hieman jäljessä aikataulusta, kun eihän sitä remonttiakaan päästy heti tekemään. Ensin piti ottaa aurinkokeräimet katolta pois”, Risto Senttilä pahoittelee.

Pressut eivät siis ole suojaamassa kattoa vaan tyhjiöputkikeräimiä, jotka Senttilä on asennuttanut katolle remontin jälkeen.

Huomatessaan kuvaajan hämmennyksen, Risto Senttilä alkaa selittää mistä on kyse. Hänellä on kunnianhimoinen tavoite, joka on viittä vaille toteutumassa: Senttilä aikoo olla täysin omavarainen sähkön ja lämmityksen suhteen.

“Tyhjiöputkikeräimet lämmittävät veden ja siten myös vesikiertoiset patterit, ja aurinkopaneelit ja tuulimyllyt tuottavat sähkön. Suunnitelmissa on kohta puoliin kytkeytyä pois sähköverkosta”, Senttilä myhäilee veijarimaisesti ja kierrättää meitä ympäri taloa samalla selittäen, miten systeemi toimii. Hän on lämmittänyt käyttöveden jo vuosia osin tyhjiöputkikeräimillä, ja saanut niiden avulla öljyn kulutuksen pienenemään radikaalisti.

Osa informaatiosta menee yli hilseen, mutta asian ydin tulee selväksi: Senttilä aikoo päästä siirtomaksuista ja öljylämmityksestä kokonaan eroon, ja pärjätä ekologisilla energiamuodoilla.

Kun Senttilää kuuntelee ja katsoo kotipiiriä, tulee mieleen jotain hullun tiedemiehen ja ekologisen neron väliltä: tyhjiöputkikeräinten lisäksi kattoterassilla on tuulimylly, ja toinen, isompi mylly, makaa pihalla odottamassa asennusta. Puuklapeja on siisteissä pinoissa ties kuinka monta kuutiota taloa ympäröimässä. Varastorakennuksen katolla aurinkopaneelit.

Itse varastorakennus on lattiasta kattoon täynnä kuolinpesistä hankittua tavaraa, jota Senttilä kauppaa kirpputorilla, ja kodin olohuoneessa on kaksi rumpusettiä ja koko soitinarsenaali bänditreeneihin.

“Poika treenaa täällä oman bändinsä kanssa ja minä omani”, Senttilä kertoo.

Lasinpuhaltaja, joka innostui ekoenergiasta

Olohuoneen vitriinissä on lasitöitä, joista osa on Senttilän itse tekemiä. Senttilä ei siis ole LVI-ammattilainen tai insinööri, vaan eläkkeellä oleva lasinpuhaltaja.

40 vuoden työuran aikana hän pyöritti Riston Lasi -pajaa Humppilassa ja rakensi lasiuuneja 70-luvulla Kreikkaan ja Kanadaan. Kerran hän rakensi jopa kokonaisen lasitehtaankin Kanadaan.

Tällä asiakkaalla on niin kiinnostavia tarinoita kerrottavana, että melkein unohdamme, mitä tulimme tänne tekemään. Eli juttelemaan tehdystä kattoremontista.

“Niin se kattoremontti! No tämä kattohan vuoti monesta kohtaa. Se oli alkuperäinen eli vuodelta 1956.”

“Kattoremontti oli siis pahasti myöhässä. Minähän ostin tämän aikanaan ulosmittauksesta”. Senttilä selittää.

Kattoremontti viittä vaille valmis

Järki-Saneerauksen asentajat kävivät kesällä laittamassa vanhan ja vuotavan konesaumapellin tilalle lukkosaumakaton. Miten remontti sujui asiakkaan mielestä?

“Ihan mukavastihan se meni, tehokasta toimintaa. Pojat innostuivat myös kokeilemaan soittimia, siinä vähän hulluteltiin.”

“Mutta ei se remontti ihan täysin valmis vielä ole. Tässä oli vähän erilaisia viivytyksiä aurinkokeräinten kanssa, mutta ovat tulossa tekemään viimeistelyt tässä kesän aikana”, Senttilä kertoo.

Ehkäpä tulemme myöhemmin uudestaan tekemään jatkojuttua, jolloin saamme kuulla, miten omavaraisuus-suunnitelmat ovat toteutuneet. Siihen saakka toivotamme aurinkoista loppukesää!

Kiinnostuitko kattoremontista? Järki-Saneeraukselta ammattitaidolla kattoremontti Uusimaa, Helsinki, Espoo ja Vantaa -alueilla, sekä muualla Etelä-Suomessa ja Kanta-Hämeessä.